Lady Macbeth från Mzensk…

Jag har verkligen inte slitit ut stolarna på Göteborgsoperan men i kväll var jag tvungen att gå. En av mina äldsta vänner stod på senen i premiärvisningen av Lady Macbeth från Mzensk. Jag hade inga direkta förväntningar men hoppades på något vackert kostymdrama med sång som inte skulle förvärra min förkylningshuvudvärk.

Inget gick i uppfyllelse. Allt var fult fult fult och dessutom fult på ryska med en känsla av fulla askfat, kålsoppslukt och snusk. Allt var fult  förutom min vän som glänste på scenen med sin fantastiska fysik(!) Bravo! Hade det inte varit för att Peter och att jag blev bjuden på champange, hade jag gått i pausen.. Förutom det gjorde jag inte ens en golfapplåd. Så dåligt!

Samtliga av barnens skolavslutningar, Clownen Manne, Vilse i pannkakan, Saw 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7 är bättre. Ja, till och med Aniara som oxå är en opera och som jag innan trodde var det sämsta jag sett, är bättre. Kan inte riktigt motivera varför men hur dålig den än var så kommer jag inte ihåg att den var så anstötlig för ögonen.

Med bara dryga hundra läsare om dagen tror jag inte att jag kommer göra skillnad för Göteborsoperans kassa och smaken är ju olika…men om ni inte känner någon som ni vill hejja på eller om ni inte känner en otrolig längtan till att lufta fasters minkpäls…stanna hemma o titta på Melodifestivalen. Som de säger på SVT ”Mycket nöje” och definitivt utan huvudvärk!

Det här inlägget postades i Life, family and friends...., Viktigt/oviktigt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Lady Macbeth från Mzensk…

  1. Pilla skriver:

    Läser vad Björn Sandmark, chefen för kulturförvaltningen i Göteborg tyckte så här dagen efter premiären. ”sällsamt vackert och en ren njutning”, Han borde ju ha rätt som är kulturchef och allt. Vi som betalar mer för Mission Impossible och melodifestivalen borde väl kanske inte uttala sig?
    Bra att han hade koll på att huvudpersonen mördade sina offer med råttgift och inte giftsvamp… (Hela operan var textat översatt ovanför scenen)

  2. Karin Agdur skriver:

    Tack för varningen, får ibland för mig att jag skall bilda mig och lära mig tycka om opera, men då hoppar jag denna i alla fall !

  3. Björn Sandmark skriver:

    Hej Pilla,
    tycker kanske att Du är väl sträng mot Lady Macbeth, men smaken är ju olika. Vill bara påpeka att det som jag kallade sällsamt vackert är musiken, inte precis scenbilden, även om den bitvis var imponerande.
    Vänliga hälsningar
    Björn Sandmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.